HYDROSORA
Kasvit eivät tarvitse multaa elääkseen. Ne tarvitsevat valoa, ilmaa, vettä ja ravinteita sekä yleensä jotakin väliainetta, jossa ne voivat pysyä pystyssä.
Siskoni kasvattaa saintpaulioita vesilasissa, koska pistokkaat nyt vain ovat sattuneet unohtumaan laseihin eikä ole ollut sopivaa hetkeä istuttaa niitä mihinkään. Olen myös lukenut jutun viirivehkan kasvattamisesta maljakossa. Käyhän se niinkin. Minä istutan aina uudet kasvini hydrosoraan, joka on mielestäni vaivattomin tapa saada pysymään kasvit pystyssä – ja hengissä.
Hydrosora valmistetaan savesta, joka puhdistetaan, rakeistetaan ja kuivataan korkeassa lämpötilassa. Lopputuloksena on kevyt huokoinen rae, joka varastoi vettä ja tarjoaa sen pikkuhiljaa kasvin juurille. Hydrosora on puhdasta ja hygieenistä, jossa bakteerit ja tuholaiset eivät mielellään viihdy. Siksi hydrosorassa viljely voi auttaa allergikkoa, joka kärsii mullasta nousevista homeitiöistä. Sora ei mätäne eikä hajoa. Sora ei maadu eikä tiivisty, joten sitä voi käyttää uudelleen vaikka kuinka monta kertaa. Kun kasvi istutetaan hydrosoraan, alin sorakerros toimii vesivarastona. Sieltä vesi nousee kapillaarisesti ylöspäin. Kun vesivarasto on tyhjä, sora alkaa kuivua ylhäältä alaspäin vähitellen. Kosteutta riittää siis vielä senkin jälkeen, kun vesivarasto on tyhjentynyt.