Vesitasomittari hydroviljelyyn

alkaen 3,10 €


Kuvaus

Vesitasomittari on muoviputki, jonka sisällä on tikku. Tikun alaosassa on ontto pallo tai muu vettä kevyempi kappale, joka nousee vedenpinnan mukana ylöspäin. Mittarin yläosa näyttää veden pinnan minimi-, maksimi- ja optimitasot. Kun mittarin tikku on pohjassa, on aika lisätä vettä.


On tärkeää valita ruukkuun oikean kokoinen mittari. Silloin kastelu on helppoa ja varmaa.

Vaikka eripituisia mittareita on runsaasti tarjolla, mittarit eivät ole ihan sentin välein. Olen kirjoittanut jokaisen mittarin kohdalle, minkä kokoiseen ruukkuun itse sen laittaisin. Toivottavasti jokaiselle löytyy sopiva.


Aseta mittari ruukun pohjaa vasten pystyyn ja lisää hydrosoraa pohjalle. Ison kasvin alle kannattaa jättää 10–15 cm soraa, pienemmille muutamia senttejä. Laita kasvi ruukkuun (mahd. mullan pinta samalle tasolle kuin ennenkin) ja täytä ruukku hydrosoralla.


Kaada ruukkuun vettä ja katso, että mittarin merkkitikku alkaa nousta. Alussa vettä voi kaataa lähes maksimiin asti, mutta jatkossa ei niin paljon. Optimialue on merkitty mittariin. Silloin tällöin mittari jää jumiin eikä ala nousta, vaikka kaataa vettä. Kevyesti mittaria kopauttamalla se toimii taas.


Jatkossa kastele optimitasoon asti. Älä missään tapauksessa lisää vettä yli maksimirajan. Jos veden pinta nousee liian ylös, juuren niska ei saa happea ja kasvi voi kuolla hukkumalla. Jos kasvi tykkää kuivahtaa kasteluiden välillä, voit odottaa vielä pari päivää, kun tikku on painunut pohjaan.


Ruskeat ja harmaat mittarit ovat saksalaisen Lenin valmistamia, valkoiset ovat kiinalaista tuotantoa. Valkoiset mittarit saattavat mennä jumiin harmillisen usein, mutta ne kyllä nousevat niitä hieman kopauttaessa. Myös saksalaiset mittarit voivat jäädä joskus jumiin. Kopsauta niitä varovasti, jos huomaat, ettei mittari nouse kaataessasi vettä.